Skip to main content

Ooglidcorrectie vergoeding

In de meeste gevallen wordt een ooglidcorrectie niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit beleid is de laatste jaren veel strenger geworden. Kreeg je in het verleden al snel een vergoeding voor deze ingreep, tegenwoordig is dit een stuk lastiger geworden. Er worden in Nederland zo’n 35.000 ooglidcorrecties per jaar uitgevoerd, waarvan slechts zo’n 5% een vergoeding heeft gekregen vanuit de basisverzekering.

Wanneer wordt een ooglidcorrectie wel vergoed?

Een ooglidcorrectie wordt vergoed vanuit de basisverzekering als er sprake is van een medische indicatie. Deze indicatie wordt alleen verstrekt als er sprake is van minstens één van de volgende twee voorwaarden:

  1. Er is sprake van verslapte of verlamde bovenoogleden door een geboorteafwijking of chronische ziekte die vanaf de geboorte aanwezig is.
  2. Er is sprake van een ernstige gezichtveldbeperking. Concreet betekent dit dat de onderrand van het bovenste ooglid bij ontspannen, recht vooruit kijken maximaal 1 mm boven het centrum van de pupil hangt.

Indien de plastisch chirurg meent dat er sprake is van een verslapping, verlamming of beperking van het gezichtsveld, dan kan deze een aanvraag indienen bij de zorgverzekeraar. Het is de verzekeringsarts die besluit of of een vergoeding wordt verstrekt. De plastisch chirurg heeft hier geen invloed op.

Aanvullende verzekering

Enkele aanvullende polissen bieden (gedeeltelijke) vergoeding van plastische chirurgie uit de aanvullende verzekering. Ook hier moet er aan bepaalde eisen worden voldaan, maar deze zijn minder strikt dan bij een vergoeding vanuit de basisverzekering.
Voor exacte voorwaarden hierover kunt u het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar.

Komt u in aanmerking voor vergoeding?

Als u na het lezen van dit artikel denkt in aanmerking te komen voor vergoeding van een ooglidcorrectie, maak dan een afspraak bij de huisarts.
De huisarts kan u doorsturen naar Klaver Klinieken, wij nodigen u dan op korte termijn uit op ons spreekuur. Tijdens dit consult zal de plastisch chirurg uw ogen bekijken. Als u aan één van bovengenoemde eisen voldoet, zullen wij de aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar. Na ontvangst van de aanvraag zal de zorgverzekeraar uiteindelijk bepalen of deze over zal gaan tot vergoeding.

Eigen Risico

De zorgverzekeraar bepaalt uiteindelijk of de ingreep daadwerkelijk vergoed gaat worden. Houd er wel altijd rekening mee dat zodra we een aanvraag doen bij de zorgverzekering, dit gevolgen heeft voor uw eigen risico.

Onderooglidcorrectie

Een onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. De zorgverzekeraars vinden deze behandeling medisch gezien niet noodzakelijk maar altijd cosmetisch.

Klaver Klinieken

Bij Klaver Klinieken bieden wij zowel verzekerde als niet-verzekerde zorg aan. U kunt dus gerust een afspraak maken op ons spreekuur.
Wij voeren verzekerde zorg uit voor alle Nederlandse zorgverzekeraars. Afhankelijk van uw polisvoorwaarden kan de behandeling worden vergoed. Houdt er rekening mee dat u het openstaande eigen risico altijd zelf moet betalen. Een eventuele eigen bijdrage die sommige verzekeraars berekenen, hoeft u bij ons niet te betalen. Die nemen wij van u over.
U krijgt dus nooit te maken met meer kosten dan in het ziekenhuis.

Benieuwd wat wij voor voor u kunnen betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend advies bij onze zeer deskundige plastisch chirurgen via onderstaand formulier of bel 085- 22 22 233.