Skip to main content

Ganglion

Een ganglion is een omkapselde holte gevuld met geleiachtig vocht. Het ganglion kan ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband en komt vaak voor aan de achterzijde van pols, de palmzijde van de pols, de handpalm of de rugzijde van het eindgewricht van de vingers (dan noemt men het vaak een mucoidcyste).

Een ganglion kan veranderen van grootte, spontaan verdwijnen en openbarsten. Het is een goedaardige zwelling en onschuldig van aard. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Ganglion klachten

Soms geeft een ganglion in de pols geen klachten. U kunt echter klachten hebben van:

  • Een voelbare gladde bult op pols.
  • Verandering van grootte, volledig verdwijnen of openbarsten van het ganglion.
  • Een zeurend gevoel, pijn of tintelingen bij bepaalde bewegingen.
  • Bewegingsbeperking en krachtverlies.
  • Ontstekingsverschijnselen (zeldzaam) zoals roodheid, pijn en warmte.

Geen wachttijden

Wij begrijpen dat u niet wilt wachten op de zorg die u nodig heeft. Bij Klaver Klinieken hanteren we geen wachttijden, zodat u snel geholpen kunt worden. U kunt rekenen op een efficiënte planning en flexibele afspraakmogelijkheden, zodat u spoedig kunt profiteren van de gewenste behandeling.

Hand en pols chirurgie worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over verzekerde zorg binnen Klaver Klinieken.

Ganglion operatie

Een ganglion in de pols kan spontaan verdwijnen of geen klachten geven. Indien u klachtenvrij bent, kunt u in overleg met de plastisch chirurg ook besluiten af te wachten. Een niet-operatieve behandeling bestaat uit het leegzuigen van de cyste met een naald en het toedienen van ontstekingsremmers. De kans op terugkeer van het ganglion is echter groot, daarom wordt slechts zelden voor deze behandeling gekozen.

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een operatieve behandeling, het ganglion zal dan onder plaatselijke verdoving in zijn geheel worden verwijderd. Er is een kans dat er later opnieuw een ganglion ontstaat op dezelfde plek.

Herstel

Ongeveer een week na de operatie start u met de handoefeningen. Met gerichte oefeningen probeert u geleidelijk aan de beweging van hand of pols te herstellen. Hiermee gaat u door totdat u uw hand weer optimaal kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten. De hechtingen zullen na ongeveer twee weken worden verwijderd door de assistente op de polikliniek.

Vergoeding

Alle handchirurgie die u ondergaat bij Klaver Klinieken wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming van de zorgverzekeraar nodig, wel hebben we een verwijsbrief nodig van uw huisarts of een andere medische specialist. Het is wel verstandig rekening te houden met uw eigen risico.

Lees hier meer over verzekerde zorg.

Ganglion

Wilt u meer informatie over een ganglion?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact op met ons. Heeft u nog vragen over deze behandeling kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen.

Plan een afspraak

Contact opnemen

Maandag t/m vrijdag
09.00 – 17.00 uur