Skip to main content

Carpaal tunnel Syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom, ook wel CTS genoemd, ontstaat door beknelling van de middenhandszenuw (de nervus medianus) in de pols. Deze middenhandszenuw loopt door een ‘tunneltje’ in de pols. Wanneer het bindweefsel in die tunnel gaat zwellen of verstrakken raakt die zenuw bekneld. De oorzaak van de zwelling van dat bindweefsel is in de meeste gevallen onbekend. Tijdens een zwangerschap of aan het begin van de overgang kunnen deze klachten ook nogal eens voorkomen. Ook bij sommige ziekten, zoals schildklierafwijkingen, reumatische aandoeningen en suikerziekte komt de aandoening vaker voor.

Klachten Carpaal tunnel Syndroom

Bij een CTS kunnen klachten wisselend of verschillend worden ervaren.
De meest gehoorde klachten zijn:

  • Tintelingen in vooral de duim, wijsvinger en middelvinger
  • Pijnlijk en prikkend gevoel in handpalm en vingers
  • Een gezwollen en dof gevoel in de hand, vaak ’s nachts (nachtelijke pijn)
  • Uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders
  • Verminderde kracht in de hand

De diagnose van een CTS  gebeurt op basis van de klachten van de patiënt en de lichamelijke onderzoeken die we tijdens het spreekuur doen. In sommige gevallen wordt er ter bevestiging van de diagnose een echo of EMG onderzoek uitgevoerd (elektrisch spieronderzoek). Deze onderzoeken bieden we helaas niet aan in onze kliniek, daarvoor dient u doorverwezen te worden door uw huisarts naar de neuroloog.

Geen wachttijden

Wij begrijpen dat u niet wilt wachten op de zorg die u nodig heeft. Bij Klaver Klinieken hanteren we geen wachttijden, zodat u snel geholpen kunt worden. U kunt rekenen op een efficiënte planning en flexibele afspraakmogelijkheden, zodat u spoedig kunt profiteren van de gewenste behandeling.

Hand en pols chirurgie worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over verzekerde zorg binnen Klaver Klinieken.

De behandeling

Als de symptomen ernstig zijn of niet verbeteren is een operatie noodzakelijk om de ruimte binnen de carpale tunnel te vergroten. Deze operatie wordt in onze kliniek uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg. Het operatiegebied wordt plaatselijk verdoofd door een injectie. Dit kan wat branderig aanvoelen. De verdoving werkt vrijwel meteen dus daarna voelt u de pijn niet meer. Ook krijgt u voor de operatie een strakke band om uw arm, die tijdens de operatie opgeblazen blijft. Tijdens de operatie wordt het tunneltje ruimer gemaakt.

Onderzoek en behandeling op 1 dag.

Na een telefonisch consult vooraf, krijgt u op dag van het onderzoek zo nodig direct de behandeling.
Of het nu operatief is, met een injectie of op een andere manier, we zullen alles op één dag uitvoeren.
Het grote voordeel hiervan is dat u snel van uw klachten af bent en niet eindeloos naar de kliniek hoeft te komen, wij werken efficiënt en snel.

Herstel behandeling Carpaal tunnel Syndroom

U krijgt hechtingen door de wond, de hand zal verbonden worden met een drukverband en u zult een mitella krijgen.
Ongeveer 14 dagen na de operatie zullen de hechtingen worden verwijderd door de assistente op de polikliniek.

Vergoeding

Alle handchirurgie die u ondergaat bij Klaver Klinieken wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming van de zorgverzekeraar nodig, wel hebben we een verwijsbrief nodig van uw huisarts of een andere medische specialist. Het is wel verstandig rekening te houden met uw eigen risico.

Lees hier meer over verzekerde zorg.

Wilt u meer informatie over het Carpaal Tunnel Syndroom?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact op met ons. Heeft u nog vragen over deze behandeling kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen.

Plan een afspraak

Contact opnemen

Maandag t/m vrijdag
09.00 – 17.00 uur