Skip to main content

Trigger Finger

Een trigger finger of snapping thumb (ook wel ‘tendovaginitis stenosans’ genoemd) is een aandoening van de buigpezen in de hand. Deze buigpezen lopen als kabels van de onderarmspieren door een ‘tunnel’ van weefsel en bot naar de vingers en de duim. Om het soepel bewegen van de pezen mogelijk te maken, hebben de pezen een glad omhulsel, de zogenaamde peesschede. Een trigger finger treedt op wanneer een knobbeltje of een lokale zwelling in de pees ontstaat of als de peesschede vernauwd is. Door deze verdikking (of vernauwing) kan de pees maar moeilijk door de opening van de peesschede. De pees loopt dan als het ware vast tijdens het buigen. We spreken dan van een trigger finger.

Klachten Trigger Finger

De trigger finger begint vaak met een vervelend gevoel aan de basis van de vinger of duim. In sommige gevallen is er een zwelling in dit gebied zichtbaar of voelbaar. Wanneer de vinger gaat haken of op slot zit, lijkt het soms alsof het probleem zich bevindt in het middelste gewricht van de vinger of het eindgewricht van de duim.

Geen wachttijden

Wij begrijpen dat u niet wilt wachten op de zorg die u nodig heeft. Bij Klaver Klinieken hanteren we geen wachttijden, zodat u snel geholpen kunt worden. U kunt rekenen op een efficiënte planning en flexibele afspraakmogelijkheden, zodat u spoedig kunt profiteren van de gewenste behandeling.

Hand en pols chirurgie worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over verzekerde zorg binnen Klaver Klinieken.

De behandeling

Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat de pees niet langer blijft haken. Het slikken of inspuiten van ontstekingsremmende medicijnen kan de zwelling en pijn verminderen en soms de klachten doen verdwijnen. Het dragen van een spalkje of het aanpassen van de activiteiten, zodat de vinger rust krijgt, kan soms ook helpen.

Als al deze behandelingen niet succesvol zijn, dan kan uw arts een operatie of naaldbehandeling voorstellen.

Transcutane naaldbehandeling

In sommige gevallen kunnen we voordat we direct gaan opereren de transcutane naaldbehandeling uitvoeren. De peesschede wordt dan geopend met een speciale scherpe naald. Onder plaatselijke verdoving wordt dan via een prikgat in de huid een naald opgevoerd waardoor de peesschede wordt gekliefd. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.
Het grote voordeel van deze techniek is dat u direct na de ingreep alles weer mag doen met uw vinger en er is geen wond.
Soms ontstaat er wel een bloeduitstorting en af en toe blijft de plek van de ingreep nog gevoelig. Mocht deze behandeling niet afdoende zijn dan kunnen we overgaan tot een operatie zoals hieronder beschreven.

De Operatie

De plastisch chirurg maakt via een kleine huidsnede de peesschede ter plaatse van de zwelling in de pees open. Direct na deze operatie is de beweeglijkheid van de vinger weer normaal. Om verklevingen te voorkomen, moet u de aangedane vinger meteen na de operatie regelmatig buigen en strekken. De geopereerde hand kunt u gewoonlijk snel na het verwijderen van de hechtingen (na twee weken) weer normaal gebruiken. Sommige patiënten ervaren na de operatie nog enige tijd een lichte zwelling ter plaatse van het litteken of stijfheid van de vinger.

Onderzoek en behandeling op 1 dag.

Na een telefonisch consult vooraf, krijgt u op de dag van het onderzoek zo nodig direct de behandeling.
Of het nu operatief is, met een injectie of op een andere manier, we zullen alles op één dag uitvoeren.
Het grote voordeel hiervan is dat u snel van uw klachten af bent en niet eindeloos naar de kliniek hoeft te komen, wij werken efficiënt en snel.

Herstel Trigger Finger operatie

De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Wanneer de operatie klaar is, mag u weer naar huis. U krijgt hechtingen door de wond, de hand zal verbonden worden met een drukverband en u zult een mitella krijgen.

Na 48 uur mag u het drukverband verwijderen en start u met handoefeningen. Ongeveer 14 dagen na de operatie zullen de hechtingen worden verwijderd door de assistente op de polikliniek. Met gerichte oefeningen probeert u geleidelijk aan de beweging van uw duim en pols weer volledig te herstellen. Hiermee gaat u door totdat u uw hand weer optimaal kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten.

 

Vergoeding

Alle handchirurgie die u ondergaat bij Klaver Klinieken wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming van de zorgverzekeraar nodig, wel hebben we een verwijsbrief nodig van uw huisarts of een andere medische specialist. Het is wel verstandig rekening te houden met uw eigen risico.

Lees hier meer over verzekerde zorg.

Wilt u meer informatie over een Trigger Finger?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact op met ons. Heeft u nog vragen over deze behandeling kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen.

Plan een afspraak

Contact opnemen

Maandag t/m vrijdag
09.00 – 17.00 uur