Skip to main content

Prothesewissel of verwijderen implantaten

Regelmatig krijgen we patiënten op consult met vragen over de in het verleden geplaatste borstimplantaten. Logisch, want door de jaren heen zijn er veel verschillende borstimplantaten geplaatst. Het is belangrijk om deze implantaten goed te controleren en indien nodig te laten vervangen. Een prothesewissel of het verwijderen van implantaten wordt aanbevolen als er sprake is van ernstige kapselvorming, verouderde borstimplantaten, lekkage of ruptuur van het implantaat, verdenking op BIA-ALCL of natuurlijke veranderingen van het lichaam door bijvoorbeeld gewichtsschommelingen of zwangerschap, waardoor de borsten slapper worden.

De behandeling

Tijdens het consult wordt er samen met de plastisch chirurg bekeken wat de mogelijkheden zijn voor het verwisselen of verwijderen van de borstimplantaten. Als u in het verleden implantaten hebt laten plaatsen is het fijn dat u tijdens het consult de gegevens van de huidige implantaten meebrengt, dit hebben we nodig om een goed plan te kunnen maken voor de prothesewissel.

De merken borstimplantaten waarmee wij werken zijn Mentor® en Motiva®. Ook kunt u kiezen uit siliconen implantaten (deze voelen het meest natuurlijk aan) of watergevulde implantaten. Alle implantaten die wij plaatsen worden geregistreerd in de landelijke database van de overheid en in DBIR, de landelijke database van de NVPC. U kunt in DBIR zelf checken of uw implantaat werd geregistreerd. U leest hier meer over deze registratie.

De ingreep zal plaatsvinden in dagbehandeling onder algehele narcose.

Herstel

De wond wordt gesloten met onderhuidse, oplosbare, hechtingen. Hierover komen hechtstrips, deze worden twee weken later weer verwijderd door de assistente op de polikliniek.
Na de operatie krijgt u van ons een speciale postoperatieve compressie BH die u zo’n 6 weken dag en nacht moet dragen.
In de meeste gevallen kunt u na twee weken weer aan het werk. Na zes weken kunt u langzaam weer met sporten beginnen en bent u  waarschijnlijk weer volledig actief.

Vergoeding

In sommige gevallen wordt een prothesewissel of verwijdering (gedeeltelijk) vergoed door uw zorgverzekeraar. Of u hiervoor in aanmerking komt kunnen we tijdens het consult beoordelen, dus maak hiervoor gerust een afspraak op ons spreekuur zodat we samen kunnen bekijken of u voor vergoeding in aanmerking komt. Deze aanvraag zullen wij dan voor u verzorgen bij de zorgverzekeraar, hiervoor hebben we wel een verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Kosten prothesewissel / verwijderen implantaten

Klik hier voor onze tarieven.

Voor & Na Foto’s

Bekijk hier onze voor en na foto’s van deze ingreep.

Wilt u meer informatie over een prothesewissel of verwijderen van  implantaten ?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact op met ons. Heeft u nog vragen over deze behandeling kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen.

Plan een afspraak

Contact opnemen

Maandag t/m vrijdag
09.00 – 17.00 uur