Skip to main content

Dupuytren

Dupuytren is een abnormale verdikking van het bindweefsel direct onder de huid in de handpalm. Vaak begint Dupuytren met stevige knobbels in de handpalm. Soms ontstaan stevige strengen onder de huid, deze lopen van de handpalm tot in de vingers.

Geleidelijk kunnen deze strengen ervoor zorgen dat uw vingers in uw handpalm buigen en krom blijven staan, een zogenaamde contractuur. Hoewel uw huid betrokken kan raken in het proces, raken dieper gelegen structuren zoals de pezen niet direct betrokken. Soms zorgt Dupuytren voor verdikkingen op de knokkels of voor knobbels en strengen aan de voetzool (fibromatosis plantaris).

Klachten ziekte van Dupuytren

Symptomen van de ziekte van Dupuytren bestaan meestal uit een kleine knobbel of een reeks van knobbels en intrekkingen in de handpalm. De knobbels zijn over het algemeen stevig en vastzittend aan de huid. Geleidelijk kan er een streng ontstaan die zorgt dat een of meerdere vingers in de handpalm buigen, waarbij de pink en de ringvinger het vaakst zijn betrokken. In veel gevallen zijn beide handen aangedaan, maar de ernst kan verschillen. De eerste knobbels kunnen een ongemakkelijk gevoel geven dat meestal verdwijnt, maar de ziekte van Dupuytren geeft normaal gesproken geen pijnklachten. Soms wordt de aandoening opgemerkt doordat het moeilijk wordt om de hand plat op bijvoorbeeld een tafel te leggen. Als de vingers in de handpalm krom gaan staan kunnen handelingen zoals wassen, handschoenen aantrekken, handen schudden en het steken van handen in zakken lastiger worden. Het beloop van Dupuytren is onvoorspelbaar. Sommige patiënten hebben alleen last van kleine knobbels of strengen, terwijl andere patiënten ernstig gebogen vingers ontwikkelen. Een ernstiger beeld wordt vaker gezien als de aandoening al op jonge leeftijd ontstaat.

Geen wachttijden

Wij begrijpen dat u niet wilt wachten op de zorg die u nodig heeft. Bij Klaver Klinieken hanteren we geen wachttijden, zodat u snel geholpen kunt worden. U kunt rekenen op een efficiënte planning en flexibele afspraakmogelijkheden, zodat u spoedig kunt profiteren van de gewenste behandeling.

Hand en pols chirurgie worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over verzekerde zorg binnen Klaver Klinieken.

De behandeling

Bij een lichte vorm van Dupuytren waarbij de knobbels en strengen geen verdere belemmeringen vormen volstaat de behandeling met observatie. Bij ernstigere vormen waarbij er een contractuur ontstaat, kan een operatie mogelijk de functie van de hand verbeteren. Er zijn meerdere operatie technieken waarmee de positie en de functie van de hand kan worden verbeterd. Ondanks een operatie kan de aandoening terugkeren. Uw plastisch chirurg adviseert wat in uw geval de beste behandeling is.

Herstel behandelingn ziekte van Dupuytren

U krijgt hechtingen door de wond, de hand zal verbonden worden met een drukverband en u zult een mitella krijgen. Bij ernstige contracturen kan al direct na de operatie handtherapie worden gestart.
Ongeveer 14 dagen na de operatie zullen de hechtingen worden verwijderd door de assistente op de polikliniek. Na de operatie start u met handoefeningen. Met gerichte oefeningen probeert u geleidelijk aan de beweging van vingers en hand te herstellen. Hiermee gaat u door totdat u uw hand weer optimaal kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten.

Vergoeding

Alle handchirurgie die u ondergaat bij Klaver Klinieken wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming van de zorgverzekeraar nodig, wel hebben we een verwijsbrief nodig van uw huisarts of een andere medische specialist. Het is wel verstandig rekening te houden met uw eigen risico.

Lees hier meer over verzekerde zorg.

Wilt u meer informatie over dupuytren?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact op met ons. Heeft u nog vragen over deze behandeling kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen.

Plan een afspraak

Contact opnemen

Maandag t/m vrijdag
09.00 – 17.00 uur