Skip to main content

Ziekte van Quervain

De ziekte van Quervain is een aandoening die het gevolg is van irritatie en zwelling van de strekpezen aan de duimzijde van de pols. Deze peesontsteking is genoemd naar de ontdekker, de Zwitserse chirurg De Quervain.

Door irritatie zwelt het omhulsel van de pezen of wordt de pees dikker. Hierdoor kunnen de pezen niet meer zo gemakkelijk bewegen. De zwelling is aan de duimzijde van de pols en kan pijn geven. Deze pijn is vaak erger bij het maken van een vuist, het vastpakken van voorwerpen of het draaien van de pols.

Klachten ziekte van Quervain

U kunt bij de ziekte van Quervain klachten krijgen als:

  • Pijn aan de duimzijde van de pols, dit is het meest voorkomende symptoom.
  • De pijn kan geleidelijk of acuut ontstaan en wordt gevoeld ter plaatse van de pols.
  • Soms straalt de pijn uit naar de onderarm.
  • De pijn wordt meestal erger bij herhaald gebruik van de hand en duim, met name wanneer voorwerpen met kracht worden vastgepakt of wanneer de pols wordt verdraaid.
  • Vaak is er een zwelling zichtbaar aan de duimzijde van de pols en kan het gebeuren dat de duim in zijn beweging blijft steken of ‘knakt’.
  • Door de pijn en de zwelling kan het moeilijk zijn om de duim en pols te bewegen.
    Het zwellen van de pezen aan de duimbasis maakt bewegingen van pols en duim pijnlijk.

Geen wachttijden

Wij begrijpen dat u niet wilt wachten op de zorg die u nodig heeft. Bij Klaver Klinieken hanteren we geen wachttijden, zodat u snel geholpen kunt worden. U kunt rekenen op een efficiënte planning en flexibele afspraakmogelijkheden, zodat u spoedig kunt profiteren van de gewenste behandeling.

Hand en pols chirurgie worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees hier meer over verzekerde zorg binnen Klaver Klinieken.

Behandeling ziekte van Quervain

Het doel van de behandeling is de pijn te verminderen die het gevolg is van de zwelling.
In sommige gevallen zal de arts de patiënt aanraden om de duim en pols rust te geven, bijvoorbeeld door gedurende drie tot zes waken een spalkje te dragen. Het slikken van ontstekingsremmende medicijnen of het inspuiten van ontstekingsremmende medicijnen in de pols kan de zwelling en de pijn verminderen. In sommige gevallen is het vermijden van pijnlijke bewegingen al voldoende behandeling om de klachten te verhelpen.
Wanneer de klachten ernstig zijn of niet verbeteren, kan een operatie nodig zijn. Deze operatie wordt meestal poliklinisch verricht. Tijdens de operatie wordt het omhulsel van de gezwollen pezen ruimer gemaakt.

Herstel

De pols krijgt enige dagen rust in een verband. Enkele dagen na de operatie start u met de handoefeningen die wij u meegeven. Met deze gerichte oefeningen probeert u geleidelijk aan de beweging van uw duim en pols te herstellen. Hiermee gaat u door totdat u uw hand weer optimaal kunt gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten.
De hechtingen zullen na ongeveer twee weken worden verwijderd door de assistente op de polikliniek.

Vergoeding

Alle handchirurgie die u ondergaat bij Klaver Klinieken wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Er is geen aparte toestemming van de zorgverzekeraar nodig, wel hebben we een verwijsbrief nodig van uw huisarts of een andere medische specialist. Het is wel verstandig rekening te houden met uw eigen risico.

Lees hier meer over verzekerde zorg.

Wilt u meer informatie over de Ziekte van Quervain?

Maak dan een afspraak voor een consult of neem contact op met ons. Heeft u nog vragen over deze behandeling kijk ook eens bij onze veelgestelde vragen.

Plan een afspraak

Contact opnemen

Maandag t/m vrijdag
09.00 – 17.00 uur