Skip to main content

Ik vind het wel spannend, hoor!

Deze uitspraken horen wij als zorgverleners regelmatig wanneer patiënten een ingreep ondergaan, zowel onder lokale als algehele anesthesie. Om patiënten meer comfort te bieden voorafgaande en gedurende de behandeling biedt Klaver Klinieken ‘Comfort Talk’ aan.

Het is een verbale techniek die op een empathische, ontspannende manier wordt toegepast.

Onderzoek aan de Harvard Medical School heeft uitgewezen dat het niet alleen belangrijk is dat je patiënten informeert over een procedure, maar ook welke bewoording, intonatie en houding je hierbij gebruikt.

Een voorbeeld:

Tijdens een procedure zou de specialist u kunnen informeren:
‘We branden de bloedvaatjes dicht, dit kan wat gaan stinken.’

Maar we kunnen deze informatie ook op een andere manier met u delen namelijk:
‘Door het stelpen van de bloedinkjes, dit kunt u een beetje ruiken, creëren we een beter zicht.’

Comfort Talk door anesthesiemedewerker Lisanne

“In een onbekende setting is het ontzettend belangrijk om in een korte tijd een vertrouwensband met een patiënt te kunnen opbouwen. Mijn doel is dat patiënten zich veilig en op hun gemak voelen, maar aan de andere kant wil ik mijn patiënten ook informeren over wat er om hen heen gebeurd. Door samen met de anesthesioloog de ‘Comfort Talk’ toe te passen zijn we in staat om de patiënt te begeleiden op de dag van de ingreep en een prettige ervaring rond de narcose te geven.

Iedere patiënt is anders, iedere ingreep is anders. Deze uitdaging motiveert me om steeds creatief te anticiperen op de gesprekken die er ontstaan en patiënten een fijne ervaring te geven met lokale of algehele anesthesie.”

Patiënt ervaring met Comfort Talk

Tijdens de behandeling heb ik samen met de plastisch chirurg en met de assistente een luchtig gesprek gehad om het zo gemoedelijk mogelijk te laten verlopen. Tussendoor werd mij gevraagd hoe het ging en was er ruimte voor vragen indien nodig. De behandeling heb ik als prettig ervaren en door de deskundigheid heb ik geen pijn ervaren.’

Meer informatie?

Wil je meer weten over de ‘Comfort Talk’. Vraag hier gerust naar tijdens ons spreekuur. Een afspraak maken op ons spreekuur kunt u door middel van onderstaand formulier.